Teveel hardlopen is even slecht als stilzitten

Mensen die intensief hardlopen blijken niet langer te leven dan bankzitters. Tenminste, dat blijkt uit Deens onderzoek. Actieve hardlopers hebben evenveel kans om te overlijden als mensen die nooit sporten. Wie zo nu en dan een blokje om rent, ziet zijn kans op een lang leven wel stijgen.

Dit onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology. Bijna 5000 mensen, zowel lopers als niet-lopers werden  12 jaar lang gevolgd. Medicijngebruik, cholesterol, bloeddruk, vrijwel alles werd in deze tijd bijgehouden.

En daaruit konden bijzondere conclusies worden getrokken. Fanatieke hardlopers die meer dan vier uur per week gingen rennen hadden evenveel overlijdens als in de groep “niet-sporters”. Gemiddelde lopers daarentegen, die maximaal 2,5 uur per week aan het rennen waren hadden echter veel minder overlijdens. Fanatiek joggen blijkt op de lange termijn dus niet gezonder te zijn dan stilzitten.

Maar ook de loopsnelheid heeft invloed op hoe gezond hardlopen is. Mensen die een gemiddelde snelheid boven de 11 km/u haalden, hadden evenveel kans om te overlijden als de niet-lopers. De ideale hardloopformulie die wetenschappers uit dit onderzoek destilleerden is 3 maal per week rond de 8 km/u te rennen, en in totaal niet langer dan 2,5 uur

Een directe verklaring voor deze resultaten is er nog niet. Mogelijk is er een verband tussen de grote verschillen in de hartslag tijdens intensief rennen en het hogere sterftecijfer.

2021 Fysiotherapie Den Daas - Handcrafted By CodeBridge